مقدمه مبحث 12 ویرایش 1403:
تامین ایمنی و بهداشت کار، همچنین حفظ محیط زیست از موضوعات بسیار مهم و حائز اهمیت در مهندسی ساختمان و بویژه در کارگاه های ساختمانی است. شدت حوادث در این عرصه و آثار آن از جمله موارد منجر به فوت یک یا چند نفر یا آسیب های جسمی و روحی و معلولیت های جبران ناپذیر که بعضا تاثیر منفی شگرفی در خانواده و نسل های بعدی فرد آسیب دیده نیز برجای می گذارد، توجه به هر سه زمینه ایمنی، بهداشت کار و محیط زیست را در این حوزه بسیار ضروری و اجتناب ناپذیر می نماید.
آثار بی توجهی به این مهم، فقط در بخش ایمنی خلاصه نمی شود. رعایت نکردن الزامات مربوط به بهداشت کار در کارگاه های ساختمانی نیز موجب بیماری های ماندگار و آسیب های اساسی به فرد شده و از این حیث نیز منجر به آسیب های جسمی و روحی و معلولیت های جبران ناپذیر می شود. تاثیر مستقیم عملیات ساختمانی بر محیط زیست، عملا امکان ایجاد آسیب به محیط زیست را در ذات خود دارد.
رعایت کلیه الزامات زیست محیطی در این کارگاه ها برای حفظ محیط سالم و طبیعی برای زیست و کار انسان، به خصوص ساکنان و شاغلان مجاور کارگاه ساختمانی امری ضروری و از مصادیق بارز اخلاق حرفه ای است. کارگاه های ساختمانی به علت تفاوت های مبنائی و بنیادین با سایر کارگاه ها، ویژگی ها و پیچیدگی هایی در زمینه ایمنی، بهداشت کار و حفظ محیط زیست را داراست، که باید بطور خاص و در چهار چوب تفکر سیستمی به آن پرداخته شود.
از ابتدای تدوین و تصویب مقررات ملی ساختمان، و پس از تصویب قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در سال 1374 این مهم با توجه به نقش آن در تامین کلیه اهداف مقرر در مفاد ماده 33 قانون مذکور، در دستور کار بوده و پیوسته مدنظر دست اندرکاران قرار گرفته است. به نحوی که از ابتدای نخستین ویرایش این مبحث تاکنون، مفاد این مبحث در نوبت های متمادی تجدید نظر شده و با توجه به تجربیات حاصل از اجرای الزامات آن، بازخورد نتایج حاصل و امکانات موجود در سطح کشور در کنار توجه به تغییرات و پیشرفت های جهانی در این موضوع در حد امکان بروزآوری شده است.
ویرایش حاضر این مبحث در چنین زمینه ای، در مدتی قریب دو سال در یک فرآیند مدون در جریان تجدید نظر قرار گرفت و با توجه به افزایش اطلاعات و اقدامات در حوزه ایمنی، بهداشت کار و محیط زیست، عنوان این مبحث نیز در راستای تعامل و تقارب بیشتر به عنوان ” ایمنی، بهداشت کار و محیط زیست در حین اجرا” تغییر یافت تا ضمن ایجاد تفکر سیستمی، توجه همه جانبه را به محیط زیست نیز جلب نماید.
در این مدت کمیته بازنگری با نظرخواهی از جامعه مهندسی ساختمان و صاحب نظران و با انجام مطالعات و پژوهش های مختلف، تشکیل جلسات کمیته و زیر کمیته های مربوط و بحث و تبادل نظر با کمیته های تخصصی سایر مباحث، در چندین مرحله در شورای تدوین مقررات ملی ساختمان به بحث و تبادل نظر گذاشته شد. و نظرات اصلاحی در جلسات کمیته تخصصی و جلسات کارگروه کارشناسی مورد بررسی قرار گرفت.
فهرست عناوین مبحث 12 ویرایش 1403:
1-12مقدمه
2-12ايمني
3-12بهداشت كار و محيط زيست،
4-12 تجهيزات حفاظت فردي
5-12وسايل و سازه هاي حفاظتي
6-12ابزار، تجهيزات و ماشين آلات ساختماني
7-12وسايل دسترسي
8-12تخريب و برچیدن ساختمان
9-12عمليات خاكي
10-12عمليات ساخت، برپايي و نصب سازه ساختمان
11-12ساير مقررات مربوط
مقدمه مبحث 12 ویرایش 1392:
افزايش جمعيت شهري و نياز به محل سكونت و كار در شهرها و به خصوص شهرهاي بزرگ افزايش تراكم و افزايش ارزش املاك را به دنبال دارد. اين افزايش ها عموماً باعث توسعه عمودي شهرها و افزايش طبقات ساختمان ها در بالا و زير همكف مي شود.
افزايش طبقات ساختمان ها از يك طرف مدت ساخت را افزايش مي دهد و از طرف ديگر نياز به فضاهاي شهري براي حمل و نقل، تخليه و جابجايي مصالح و اجراي عمليات ساختماني را افزايش مي دهد. ساخت و ساز وسيع و حجيم در مناطق شهري اثر جدي بر ايمني، محيط زيست و زندگي روزمره ساكنين اين مناطق مي گذارد.
در چند دهه اخير در اكثر كشورهاي صنعتي و پيشرفته و يا در حال توسعه، ضوابط و مقرراتي كارساز براي كاهش خطرات ناشي از اجراي عمليات ساختماني تدوين شده است. در كشور ما نيز در سال 1372 ويرايش اول و در سالهاي 1380 و 1385 ويرايش هاي دوم و سوم مبحث 12 مقررات ملّي ساختمان تحت عنوان “ايمني و حفاظت كار در حين اجرا” تدوين و ابلاغ گرديده است.
ويرايش چهارم اين مبحث با توجه به مسائلي كه از طرف جامعه مهندسي و ادارات و سازمان هاي ذيربط به شكل هاي مختلف مطرح گرديده تهيه شده است. در بازنگري جديد موارد زير مد نظر قرار گرفته است:
- ويرايش كلي، حذف موارد تكراري، كوتاه و ساده سازي متن مبحث تا حد امكان.
- خطراتي كه ايمني، محيط زيست و زندگي روزمره ساكنين مجاور كارگاه هاي ساختماني را تحت تأثير قرار ميدهد.
- ريسك، ارزيابي ريسك، مديريت ريسك و به طور كلي مديريت ايمني كارگاه هاي ساختماني.
- ارتقاي ايمني و بهداشت كار شاغلين كارگاه هاي ساختماني.
- ايمني گودبرداري و تخريب.
- رعايت حق مالكيت مجاورين كارگاه ساختماني در موقع اجراي عمليات ساختماني به خصوص در گودبرداري.
- ساده سازي متن و تفكيك وظايف و مسئوليت هاي دست اندركاران
فهرست عناوین مبحث 12 ویرایش 1392:
1-12مقدمه
2-12ايمني
3-12بهداشت كار، محيط زيست، تسهيلات بهداشتي و رفاهي
4-12وسايل و تجهيزات حفاظت فردي
5-12وسايل و سازه هاي حفاظتي
6-12وسايل، تجهيزات و ماشين آلات ساختماني
7-12وسايل دسترسي
8-12تخريب
9-12عمليات خاكي
10-12عمليات ساخت، برپايي و نصب اسكلت ساختمان
11-12ساير مقررات مربوط
دانلود مبحث 12 مقررات ملی ساختمان (ايمني و حفاظت كار در حين اجرا ) ویرایش 1392