مقدمه:
با رشد فزاينده توسعه و اجراي طرح ها و پروژه هاي عمراني در كشور، متاسـفانه شـاهد آن هسـتيم كـه آمـار حـوادث و سـوانح و وضعيت بهداشت و سلامتي شغلي در اين بخش از اقتصادي وضعيت مناسب و مطلـوبي را نداشـته و در عـين حـال رونـد فزاينـده و نگران كننده اي را در طول ساليان اخير دنبال مي كند.
امروزه در حالي كه در بسياري از صنايع و كارخانجات، موضوع ايمني به عنـوان يك مقوله ساختارمند دنبال مي شود و با هدف مديريت پيشگيرانه حوادث همراه با برنامهريزي هاي دقيق به كار گرفته مي شود، شاهد هستيم در پروژه ها و طرح هاي عمراني، به مقوله ايمني به صورت ابتدايي و صرفاً بر پايه مديريت علاج بخشي و منفعلانـه نگريسـته مي شود. نتيجه طبيعي اين نگرش، رشد روزافزون آمار سوانح و حوادث در پروژه هاي كشور مي باشد.
كتاب حاضر در نظر دارد در گام اول ضرورت و اهميت ايمني در كارگاه هاي عمراني را به اثبات رسانده و بر خلاف باور رايج كـه ايمني را مانعي در برابر سرعت و رواني كار مي داند، از منظر اقتصادي و از ديدگاه بهره وري نشان دهد كه ايمني در درجه اول كمك و ياور مديران در ساماندهي كار با راندمان بيشتر مي باشد.
در مرحله بعد آشنايي با قـوانين و مقـررات موجـود كشـور در ايـن بخـش و تكاليف قانوني كارفرمايان و ساير اشخاص درگير را مورد توجه قرار داده و از ديد قانون كار و آيين نامه هاي مربوط و سـاير مقـررات جاري كشور اين موضوع را بررسي نمايد.
در مرحله بعد مخاطرات عمده كارگاه ها معرفي شده و ايمني در كارگاه ها به بحـث گذاشـته شده است. همچنين راهكارهاي ايجاد و برقراري ايمني در تشكيلات سازماني پيمانكار از ديدگاه ساختار سـازماني مـورد توجـه قـرار گرفته و چگونگي استقرار ايمني پايدار در اين بخش مورد مطالعه واقع شده است. در نهايت يك نمونه دستورالعمل ايمني و بهداشـت شغلي همراه با نحوه مديريت ريسك در مديريت ايمني به عنوان الگو ذكر شده است كه مي تواند مورد استفاده دسـتگاه هاي اجرايـي قرار گيرد.
فهرست عناوین:
1- ضرورت و منافع ايمني در كارگاه هاي عمراني
2- سير تحول ايمني در كارگاه هاي عمراني و مقررات مربوط
3- مخاطرات عمده كارگاه هاي عمراني و ارزيابي ريسك آن ها
4- سازمان و مسؤوليت افراد كليدي ايمني در سازمان پيمانكار
5- دستورالعمل و برنامه ايمني در كارگاههاي عمراني