مقدمه:
استفاده از ضوابط، معیارها و استانداردهای ملی برای طراحی، اجرا، بهره برداری و نگهداری طرح های عمرانی به لحاظ توجیه فنی و اقتصادی آنها از اهمیتی ویژه برخوردار است. نظام جدید فنی و اجرایی طرح های عمرانی کشور بکارگیری معیارها استانداردها و ضوابط فنی را در مراحل طراحی، اجرا، بهره برداری و نگهداری طرح های عمرانی مورد تأکید جدی قرار داده است.
سازه فولادی مجموعه ای از اعضای باربر ساخته شده از ورق و یا نیمرخ های فولادی است که به کمک اتصالات اسکلت ساختمان را به وجود می آورند. نیمرخ های فولادی تولیدهای کارخانه ای هستند که با توجه به روش های تکامل یافته برای تولید آن ها غالباً رفتاری در حد انتظار از خود نشان می دهند. موضوعی که همیشه موجب نگرانی طراحان و سازندگان سازه های فولادی است چگونگی رفتار اتصالاتی است که: (الف) برای ساخت اعضای مرکب از نیمرخ و ورق و (ب) برای یکپارچه نمودن اعضا (شامل تیر، ستون و مهاربندها) در محل گره ها مورد استفاده قرار می گیرند.
برای ساخت اعضا و اتصال آن ها به یکدیگر از پرچ، پیچ و جوش استفاده می شود. در ایران استفاده از جوش در ساختمان های متعارف بسیار رایج است. با توجه به قدمت نسبتاً طولانی استفاده از جوش در ساخت اسکلت فولادی در ایران و دیگر نقاط جهان پیشرفت های قابل توجهی در شناخت جوش و توسعه فن آوری مربوط به آن صورت گرفته است، اما هنوز هم نگرانی هایی در مورد رفتار اتصالات جوشی به ویژه به علت صدمات به وجود آمده در اتصالات جوشی ساختمان های بلندمدت تحت اثر زلزله در ذهن مهندسان وجود دارد.
استفاده از جوش در صنایع کشتی سازی، اتومبیل سازی، مخازن تحت فشار، خطوط انتقال گاز و نظایر آن موفقیت آمیز بوده و اتصالات جوشی در آن ها به طور مناسبی ایفای نقش نموده اند. بنابراین عامل اساسی بروز مشکلات در جوشکاری های ساختمانی عدم رعایت اصول اساسی هنگام اجر است.
با توجه به موارد یاد شده و بر اساس ماده ۲۳ قانون برنامه و بودجه دفتر امور فنی و تدوین معیارها اقدام به تهیه این آیین نامه نموده است به این امید که با افزایش آگاهی مهندسان طراحان و دست اندرکاران مربوط در مورد طرح و اجرای ساختمان ها و رعایت ضوابط یاد شده شاهد اجرای ساختمان های مقاوم تر و مناسب تر باشیم.
فهرست عناوین:
1- کلیات
2- طراحی جوش درزهها
3- ضوابط اجرایی
4- فرآیندهای جوشکاری
5- ارزیابی
6- بازرسی
7- جوشکاری گل میخ
8- جوشکاری در سازه های تحت بار استاتیکی
9- سازه ها تحت بار دینامیکی
پیوست اول فرآیندهای جوشکاری
پیوست دوم برنامه ریزی آزمایش ها