1- آنچه در این آموزش خواهیم خواند…
عنوان آموزش مهمترین نکات برای بهترین انتخاب جهت تیرریزی سقف میباشد که مهم ترین نکات برای تعیین جهت تیرریزی در سازههای فولادی و بتنی و انواع حالتهای دهنهها بحث شده است. توجه به این نکات میتواند هم در محاسبه بهینهتر و هم در اجرا ساختمان کمک کننده باشد.
2- نکاتی درباره تیرها
هر ستون (بجز ستونهای کناری) حداقل با 3 تیر اصلی مهار شود. از اتصال 5 تیر یا بیشتر (خصوصا در اسکلت فولادی با قاب خمشی) به یک ستون خودداری شود. تیر اصلی تیری است که با اتصال ساده یا برشی به ستون متصل است و تیر فرعی تیری است که با اتصال ساده یا برشی به تیر اصلی متصل است.

در انتهای کنسولها مخصوصا زمانی که بر روی آن دیوار قرار میگیرد از تیر استفاده شود. اگر بارگذاری سازه در طراحی جوابگو باشد از تیرچه دوبل نیز میتوان استفاده کرد. در دال بتنی هم میتوان از تیر استفاده کرد هم میتوان ضخامت دال را افزایش داد.

سعی شود آکسها در یک امتداد باشد و آکس های فرعی متعدد به وجود نیاید. همچنین توصیه میشود در زیر دیوارهای سنگین یک تیر تعبیه شود.

3- مقایسه تیرریزی ساده و شطرنجی
در تیرریزی ساده در یک امتدا مقاطع بزرگ و در امتداد دیگر مقاطع کوچک خواهند شد که باعث ناهمگونی سازه میشود. در تیر ریزی ساده صلبیت سقف در یک جهت بیشتر خواهد بود و در تیر پیچش بیشتری اتفاق میافتد اما نقشههای اجرایی سادهتر خواهند بود. بنابراین اولویت با تیرریزی شطرنجی است.

4- اصول کلی تیرریزی
در یک دهانه مستطیل شکل تیرریزی به نحوی انجام شود که انتقال بار به سمت تیرهای اصلی کوتاهتر باشد. (تیرچه ها در جهت بلندتر)

همچنین مسائل اجرایی را باید در نظر گرفت. به طور مثال در شکل زیر یک دال ذوزنقهای داریم که اگر جهت تیرریزی در راستای محور x باشد تمامی تیرچه دارای طول متفاوت خواهند بود اما اگر جهت تیرچهها موازی محور y باشد تنهای تعداد محدودی تیرچه دارای طول متفاوت خواهند بود.

در جدول زیر برای اسکلت فولادی و بتنی با انواع سیستم باربر جانبی نحوه تیرچهریزی پیشنهادی آورده شده است.
