1- آنچه در این آموزش خواهیم خواند…
در آموزش “مبحث 9 در آزمون محاسبات: اجزای مرزی دیوار با شکل پذیری زیاد” به یکی از بخشهای مبحث 9 (طرح و اجرای ساختمانهای بتنی) که در آزمون محاسبات نظام مهندسی در چند دوره از آن سوال طرح شده است و به نوعی یکی از مطالب پرتکرار محسوب میشود، میپردازیم. در این آموزش اجزای مرزی در دیوارهای سازهای با شکل پذیری زیاد (ویژه) بحث میشود. در آموزش قبل نیز نحوه محاسبه مقاومت برشی تامین شده توسط بتن بررسی شد.
2- مبانی و بندهای مورد بحث در مبحث 9
به فصل 20 مبحث 9 با عنوان ضوابط ویژه برای طراحی در برابر زلزله مراجعه میکنیم. در این فصل به بند 9-20-7 با عنوان دیوارهای سازهای با شکل پذیری زیاد (ویژه) و زیر بند 9-20-7-4 اجزای مرزی در دیوارهای سازهای با شکل پذیری زیاد (ویژه) رجوع میکنیم. بندهای زیر را خواهیم داشت.

3- نمونه سوال این بخش در آزمون محاسبات نظام مهندسی
توجه کنید که این بند از مبحث 9 در ادوار مختلف و با مدلهای مختلف در آزمون سوال طرح شده است و اینجا تنها یک مورد آن بررسی میشود.
1-3- سوال 36 آزمون محاسبات آبان ماه 1403
یک قطعه دیوار برشی بتنی ویژه به طول 5 متر مطابق شکل زیر در مقطع 1-1دارای نیروی محوری و لنگر خمشی ضریبدار (شامل اثر زلزله) برابر Pu و Mu قرار دارد. حداقل ضخامت دیوار برای آنکه دیوار نیازی به المان مرزی نداشته باشد براساس این اطلاعات به کدامیک از مقادیر زیر نزدیکتر است؟ بتن معمولی و از رده C25 است.

با توجه به اینکه در سوال “حداقل ضخامت دیوار برای آنکه دیوار نیازی به المان مرزی نداشته باشد” خواسته شده است و همچنین با توجه به بند 9-20-7-4-3 که قبل از این شرح داده شد داریم:

در این رابطه S اساس مقطع الاستیک است که از تقسیم ممان اینرسی به فاصله مرکز سطح مانند رابطه زیر محاسبه میشود. توجه کنید که بسته به اینکه خمش حول چه محوری رخ دهد اساس مقطع تغییر میکند. برای این منظور از قائده دست راست استفاده کنید. بنابراین داریم:

در نتیجه پاسخ صحیح گزینه 4 میباشد.