1- آنچه در این آموزش خواهیم خواند…
در آموزش 11 اصل برای جانمایی سیستم باربر جانبی در اسکلت بتنی و فولادی، اصول مهمی که باید برای قرار دادن مهاربندها و دیوارهای برشی مورد توجه قرار گیرند بررسی شده است. توجه به این اصول باعث طراحی بهینه سازه و کاهش هزینهها میشود.
2- جانمایی سیستم باربر جانبی
1- بر اساس تجربه مهندس و یا بر اساس تحلیلهای تقریبی در مراحل اولیه محاسبات باید تعداد حدودی دهانههای مورد نیاز تعیین گردد.
2- با توجه به اینکه دهانههای مهاربندی (یا دیوار برشی) سختی زیادی ایجاد میکنند بهتر است در قابهای پیرامونی سازه استفاده شود. (افزایش بازوی لنگر پیچشی مقاوم)

3- توجه به بازشوهای معماری مانند پنجره، درب ورد، راه پله و… در محل قرارگیری مهاربند (یا دیوار برشی)
4- جهت عملکرد مطلوبتر پیشنهاد میشود حداقل در یک طرف دهانه مهاربندی (یا دیوار برشی) دیافراگم کف وجود داشته باشد.

5- در دهانه مهاربندی (یا دیوار برشی) انفصالی وجود نداشته باشد به این معنا که در تمام ارتفاع مهاربند (یا دیوار برشی) باشد.

6- تعداد دهانه های مهاربندی (یا دیوار برشی) در دوطرف مرکز جرم یکسان باشد.

7- در حالتی که مهاربند (یا دیوار برشی) در قاب پیرامونی قرار دارد بهتر است در دهانههای میانی قرار داده شود. (تاثیر در طراحی پی سازه به جهت کنترل بهتر آپلیفت )

8- در صورت نیاز به استفاده از دو دهانه مهاربندی این دو دهانه در کنار هم قرار گیرند.

9- به دلیل تفاوت شکل پذیری مهاربند همگرا و واگرا همزمان در یک طبقه و یک راستای سازه استفاده نشود. اما استفاده از دو نوع مهاربند همگرا مجاز است.

10- قرار دادن مهاربند در دهانههای مورب بازدهی مناسبی نخواهد داشت.

11- در جانمایی مهاربندها به یک ستون فقط در یک راستا مهاربند متصل شود.

مواردی که تا اینجا صحبت شد برای حالتی بود که در یک جهت سیستم مهاربندی (یا دیوار برشی) داشته باشیم. حال اگر در دو جهت نیز مهاربند یا دیوار برشی داشته باشیم همه موارد فوق صدق میکند.
